WIND2WIN

Да живеем с нулев отпадък в наши дни означава да правим добре премерени избори във всекидневното ни пазаруване и да подбираме продукти и стоки, които да са възможно най – издръжливи, лесно рециклируеми или био разградими, за да имаме възможно най – малък отпечатък въргу околната среда. Идеологията насърчава освен по-малката и умерена консумация, така и добре премисления жизнен цикъл на всеки продукт или опаковка. Най-важното при планирането на покупка е колко време продуктът ще ни служи и какво ще се случи с него след като спре да ни служи.

Ако повече хора прилагат методите на идеологията за нулев отпадък, драстично ще се намалят и ресурсите, които се изхвърлят на бонището и в последствие да достигат и бреговете на реки, морета и океани. Като не изхвърляме  напразно даден ресурс, означава и че ще има повече за производството на други значими продукти, които да издържат по-дълго време. Ето за това във филма “Море на вятъра” показваме и 10 стъпки, чрез които можем да намалим отпадъка си в ежедневното битуване.

Стъпка 1

Текстилни торби вместо найлонови

Преди да тръгнете на пазар се уверете, че имате приготвена текстилна торба у вас, за да не се налага да купувате найлонова от магазина.

Стъпка 2

Бутилки и чаши за многократна употреба

За да избегнете излишни пластмасови бутилки за вода или чашки за кафе е добре да си носите свои заместители. Подходяща бутилка за многократна употреба може да ви позволи да си напълните вода почтни от всяка чешма, а удобна чашка за кафе или чай ще направи чудеса за природата.

Знаете ли че...

10-те най – често срещани боклуци по морските брегове са: | бутилки за пиене и капачки | фасове и цигари | клечки за уши | пакети за храни | санитарни продукти | найлонови торбички | прибори | сламки и бъркалки | чаши за пиене и капачки на чаши | балони и дръжки за балони | опаковки за храна, включително и за бърза храна. 

Стъпка 3

Правене на списък

Увличането в празни покупки е лесно когато просто влезете в магазин за да си купите “нещо” за хапване или за вкъщи. Така обаче често попадаме в порочния кръг на напразното пазаруване. Ако си направите списък с продукти, които знаете че трябва да вземете, ще избегнете напразното лутане из магазините. Освен да спестите време ще намалите и излишните покупки и ще спестите и някой лев.

Стъпка 4

Кутии за храна

Често се всички имаме дни в които никак не ни се готви. Било от мързел или твърде много работа, всички сме изпадали в ситуации да взимаме готова храна за вкъщи. За да сме отговорни към природата можем предварително да вземем кутии за многократна употреба в зависимост от това какви видове храни и количество искаме да вземем. По този начин си спестяваме токсичните пластмасови опаковки, които така или иначе ползваме само като транспортни кутии до дома за 15 минути.

Знаете ли че...

Правенето на списък може да:

• Намали излишните покупки
• Спести време
• Спести пари
• Помогне да избегнете високо калоричните храни

Стъпка 5

Без излишни найлонови пликчета

Плодовете и зеленчуците са в диетата на всеки. Във всички магазини или пазари обаче ви предлагат единствено найлонови пликчета за да си претеглите и закупите свежите храни. За да избегнете това, препоръчваме да си приготвяте ваши текстилни торбички, достатъчно на брой или обем за да поберат всички насипни плодове и зеленчуци на едно място.

Стъпка 6

Храни в стъклени и метални опаковки

Голяма част от проблема около замърсяването са различните опаковки на продуктите. Тази временна черупката или съд, в който те са поместени само за да могат да стигнат до вашия дом. А проблемът винаги идва след като тази черупка бъде изхвърлена защото не може да се ползва за нищо друго или да се рециклира. За това препоръчваме да се избират по възможност храни в стъклени или метални опаковки, защото те се рециклират много по – ефективно.

Знаете ли че...

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба.

Стъпка 7

Собствени прибори за хранене

В забързаното ежедневие често ни се налага да се храним навън. В много обекти за бързо хранене обаче, успоредно с храната в пластмасова чинийка ви се поднасят и пластмасови прибори. Всички сме преживявали досадното счупване на виличката или ножа и в крайна сметка си ядем с ръце или още по – лошо – взимаме нов пластмасов прибор. За да не изпадаме в тази “патова” ситуация можем просто да носим със себе си прибори за многократна употреба и никога да не взимаме сламка с питието си, защото просто не ни трябва.

Стъпка 8

Еко продукти и домашни рецепти

Бабините рецепти за отвари и елачи присъстват във всяка култура. За много продукти като паста за зъби, сапун, шампоан, дори перилни препарати, може да откриете техен еквивалент в природен заместител под формата на домашна рецепта или екологичен продукт.

Знаете ли че...

Повече от 1 милион морски птици умират всяка година, след като се задавят с пластмасова сламка, която приемат за храна.

Стъпка 9

Без мокри кърпички

Морките кърпички за от тези временни продукти, които никак не са полезни за околната среда. Изработени са почти изцяло от пластмаса и разграждането им а много бавно и трудно. Не се рециклират, а ги ползваме едва няколко секунди. Винаги можете да намерите друг начин да измиете ръцете си или да почистите даденото място и без употребата на мокри кърпички. Това ще стимулира и креативността ви.

Стъпка 10

Многократна употреба на найлонови пликчета

Ако след всички стъпки и мерки, които сте взели за да намалите до мининимум отпечатъка си, все пак ви се наложи да използвате найлонова торбичка, уверете се че ще използвате достатъчно дълго време, защото тя се разгражда поне 60 години.

Знаем колко е трудно да се живее с нулев отпадък. Със сигурност има още много други начини да намалите отпечатъка върху природата, но сме убедени, че големите промени стават с най – малките неща. 

Знаете ли че...

Във Великобритания мокрите кърпички са причинител на над 80% от задръстванията по канализациите годишно и се харчат над 80 милиона паунда за тяхното отстраняване.