WIND2WIN

Според множество статистики има много по-голям замърсител от пластмаса на плажовете в световен мащаб от найлоновите торбички и сламките, а именно цигарените фасове.
Докладите на Световната здравна организация (СЗО) показват, че безразборното хвърляне на цигари се е превърнало в обичайна и най-честа форма на замърсяване. Освен това става ясно, че ежегодно в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци.
Цигарените филтри не се произвеждат от хартия, а от целулозен ацетат. А той е форма на пластмаса, на която са необходими десетилетия, за да се разложи.

WIND2WIN e инициатива стояща зад каузата за чисто Черно море. Затова за нас е важно дори с малки крачки да се доближим максимално до работещото решение, с което да се справим с проблема. Избрахме различен начин да провокираме хората да намалят цигарените отпадъци чрез специализирани кошчета за цигарени фасове.

На кошчетата има забавни въпроси с възможни два отговора.

Например:
Как започваш деня си ?
– Кафе

– Чай

Когато човек изхвърли своя фас в отвора под избрания от него отговор, той не само изразява своето мнение, но и допринася за намаляване на замърсяването с цигарените отпадаци по земята.

Кампанията стартира през октомври тази година в Морската градина на град Бургас.

Очаквай скоро следващата спирка на нашите жълти помощници на каузата за чисто Черно море!