WIND2WIN

Където и да се намира по света всеки неправилно изхвърлен отпадък рано или късно достига до океаните и моретата, чрез реките и подпочвените води. Според прогнозите 70% от морските отпадъци се утаяват на дъното, 15% остават да плават в морската среда, а 15% достигат до крайбрежията. WIND2WIN организира ежегодни почиствания на плажове по българското Черноморие с цел превенция и ангажираност на общественото внимание. Това е един от начините хората да се срещнат пряко с мащаба на проблема и да предприемат действия за подобряване на средата.

Чистата Коледа е от ежегодните почиствания, в които WIND2WIN участва. Събитието е традиционно коледно почистване по идея на Lessplastic Bulgaria и всяка година по Коледа доброволци поднасят  подарък към природата, дегизирани като Дядо Коледа.

През 2020 г. почистването се проведе под формата на онлайн събитие в което всеки публикува снимка или видео от почистено от него място в блозост до водоем. Бяха събрани близо 80 чувала боклук от общо 42-ма души и 3 кучета. Включиха се хора от цяла България, а почистените места бяха езерото Вая в Бургас, пристанище Варна, плаж Топола, плаж Болата, плаж по р. Дунав, комплекс Мотописта (София), плаж Аркутино, плаж (град Ахтопол), Средец, плаж Понтона, плаж Алепу и др.

Сезоните определят количеството морски отпадъци и тяхното разнообразие. 

Близо 85% от всички морски отпадъци по Българското Черноморие са от пластмаса. Много по-малко отпадъци има от категориите метал, хартия, стъкло и керамика. През лятото се срещат главно предмети от ежедневието, които често са оставени, забравени или загубени от посетителите на плажа.

Фасовете са най-често срещаният вид отпадък по плажовете през лятото. През пролетта и есента се срещат повече пластмасовите капачки. Те са сравнително малки, направени главно от полиетилен (HDPE) и са с по-малка плътност от морската вода. Това ги прави лесно мобилни при силните ветрове и вълнението през пролетта и есента.

Ballot Bin – кошчета за цигарени фасове
Изчислено, е че пушачите по света купуват 6.5 трилиона цигари годишно или 18 милиарда цигари на ден, което означава, че като отпадък, всеки ден получаваме 18 милиарда фасове. 98% от цигарените филтри са направени от целулозен ацетат – вид пластмаса, за чието разлагане е необходимо цяло десетилетие. Попаднали веднъж в природата, цигарените угарки остават за дълго там, а във вода са токсични и смъртоносни за водните обитатели и се превръщат в заплаха за здравето на всички по веригата, включително и човека.

През 2019 година WIND2WIN стартира акцията #BallotBin и постави 6 на брой кошчета за цигарени фасове. Кошчетата намаляват с до 50% безнадзорно изхвърлените фасове. Атрактивната им визия съчетана с интересен въпрос, на който можеш да отговориш, стимулира правилното изхвърляне на цигарените фасове.

Акцията е подкрепена от “Ротаракт клуб Сердика”.